La Lectura Fàcil és un mètode d'adaptació i redacció de textos o documents que pretén fer més accessible la informació i la cultura a totes aquelles persones que pateixen dificultats de comprensió lectora.

A vegades, al terme de la Lectura fàcil se li pot atribuir dues

definicions diferents:

 

L'una es refereix a l'adaptació lingüística d'un text, aconseguint així, que la lectura sigui més fàcil, però no la comprensió.

 

L'altra es refereix a l'adaptació del text, que fa més fàcil la lectura i també la comprensió.

Origen de la Lectura Fàcil

Aquest moviment va prendre iniciativa a Suècia l'any 1976 en el moment que el Govern Suec decideix contractar un expert en llengua amb la finalitat d'organitzar una modernització del llenguatge en documentació governamentals( lleis, decrets o documents normatius), és a dir, l' expert en llengua va adaptar aquests documents governamentals a un nivell entenedor per tothom.

 

Posteriorment a l'aparició de la Lectura Fàcil a Suècia, diversos països han decidit seguir el moviment per tal de proporcionar una millora en la vida de totes aquelles persones que pateixen dificultats de comprensió lectora.

 

Daquesta manera, el moviment es va estendre poc a poc per Espanya.

Existeix una entitat de Lectura Fàcil a Barcelona, una entitat sense ànim de lucre que a treballa en l'adaptació de llibres i documents que beneficien a una gran part de la societat que pateix dificultats de comprensió lectora.Aquesta entitat parteix del principi de democràcia lectora següent:

 

“tothom ha de tenir accés a la informació, a la literatura i a la cultura”

Amb això volen donar a entendre que tota persona té dret a gaudir de la literatura, de la cultura i de la informació, per tant, no només aquelles persones que no pateixen dificultats de comprensió lectora han de poder gaudir d'un bon llibre sinó que aquelles persones que pateixen dificultats de comprensió lectora també ho han de poder fer.

 

Dins d'Espanya, a part de Barcelona, la Lectura Fàcil ha prés conciéncia a Euskadi, Galícia, Madrid i Extremadura.